Lični razvoj

Novi početak u Novoj godini

Evo nas ponovo na početku godine. Ako nismo zadovoljni svojim postignućima iz prošle, sad ponovo obećavamo sebi promene koje bismo želeli – dobre partenrske odnose, više novca, manje kilograma, lepa putovanja…

Koliko nas dugo drži takvo stanje ? Obično par dana, pa se brzo nakon svodjenja bilansa iz prošle godine, vraćamo u kolotečinu i ostajemo na starom, dobro poznatom poslu i verni starim navikama.

Evo i mene na istom zadatku ! Prošle godine sam počela (a možda i koju godinu pre) da radim na promenama. Šta mi je najteže da prihvatim? Pa najpre da je dobar završetak nečega (bilo veze ili bilo koje relacije ili posla) nešto što je završeno! Završeni završeci bez vraćanja misli na događaje iz prošlosti koje vuku energiju i emocije su jako važni jer nam oslobađaju energiju za nove početke !

Prepoznajem šta mi odvlači energiju, dobro znam sebe. I znate šta – moj iskreni savet je, ako zaista želite promene, najpre budite jako iskreni i prema sebi i prema drugima.

Kad se nađem u monologu, poznatom kao „unutrašnji dijalog“, najbolji saveznici su mi papir i olovka. Papir pomaže da sebi priznam ono što često ne želim reći ni samoj sebi. Tako raščistim svoje misli, razdvojim bitno od nebitnog i odvojim ono što je najvažnije za ulaganje vremena i energije.

Praznici kao vreme predaha mogu biti sjajna prilika da se povežemo sami sa sobom, da dublje zaronimo u sebe i počnemo da negujemo odnos sa sobom. Vidite, dok ovo pišem, imam temperauru 37,3 ali mi to ne smeta da uporno pišem i dalje.

Pravim plan za sebe, znam šta su mi resursi i šta je željeno stanje. I nema odustajanja!

Ko misli da je lako, neka zna da nije! Pružala sam otpore nekim promenama, a neke sam želje „gurala na mišiće“ da se manifestuju. A to ne ide tako ! Budite otvoreni prema promenama, razvijajte fleksibilnost i prilagodljivost.

Naravno, stvari koje se desavaju mogu nas, ponekad, ubaciti u stres ! U redu je da se i to desi, ali stres možemo prepoznati i razviti strategije antistres programa. Ovih dana dajem sebi priliku da spavam više i šetam pored reke jer me to opušta i puni mi baterije. Svako od nas poznaje sebe i zna šta ga čini opuštenim – govorim ovde samo o fiziološkim, zdravim  načinima opuštanja.

Promene treba gledati na pozitivan način. Uvek kada se desi nešto što mi stvara utisak „da nije po mom planu“, javlja mi se želja da pogledam iz drugog ugla, iz ugla neutralnog posmatrača. Onda se otpor smanji i potpuno istopi. Vreme pokaže zašto je to što se desilo upravo bilo za moje najviše dobro.

Nemojte se ustručavati da potražite i stručnu pomoć. I sama sam bila na mnogim kursevima ličnog razvoja i brojnim coaching sesijama. I zapamtite – svaki coach ima svog coacha, a svi su u ličnom razvoju jer su tražili rešenje za sebe jednog dana kada su shvatili da su udarili u zid.

U onome što birate, slušajte svoje srce ! Ako vam celo biće zadrhti od pomisli na tu ideju, i osetite radost, zadovoljstvo i uživanje pri samoj pomisli na ostvarenje te ideje, to je pravi izbor za vas ! Uživajte u putu koji vam predstoji.

Znate li šta je meni bio najveći izazov (moram priznati da je to, ponekad, i sada) ?  Da se odreknem očekivanja ! Ništa vas ne može tako razočarati kao očekivanja, pogotovu očekivanja od drugih. Zato vežbajte da se odreknete očekivanja.

Manifestacije se dešavaju kada ih otpustite- znate da će se desiti i ne razmišljate više o njima već idete dalje.

Sem toga, jako je važno da držite visoku frekvenciju i ne padate u očaj.

Variranja raspoloženja i promena frekvencije su moguća i kod mnogo većih profesionalaca nego što smo mi, dešavaju se svima ako žele da budu iskreni i to otvoreno priznaju. Svako ima „žute minute“, samo je važno da pratimo sebe, prepoznamo ih i zadržimo se u njima što kraće.

I zapamtite – pravi trenutak je sada! Osluškujući sebe, vi znate koji su vaše najviše vrednosti, i ostanite im dosledni. Umirute um, jer samo iz stanja mira možete preduzimati prave korake.

Fokusirajte se na jedan važan cilj, potrudite se i prepustite se ostvarenju tog cilja.

I zato krenite hrabro u suočavanje sa sobom. Kada poznajete sebe, ne postoje prepreke za vas. Postoje samo izazovi i odlučnost da nađete svoj način, način koji je u skladu sa vašim najvišim vrednostima, da ga ostvarite.