Da bismo bili zadovoljni svojim životom, potrebno je da budemo i fizički i psihički zdravi, emotivno stabilni i socijalno povezani i zadovoljni svojim okruženjem i realnim događajima u svom životu. Kako kaže SZO "zdravlje nije samo odsusvo bolesti i iznemoglosti već popuno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje".

Zdravstveni koučing

Zdravstveni koučing

Kada obratimo pažnju na činjenicu da um i telo čine jedinstvenu celinu, uviđamo da je dobar broj bolesti psihosomatski.

Emocionalni faktori imaju odlučujuću ulogu u nastanku ovih bolesti.

Psihosomatska oboljenja su telesna oboljenja izazvana psihičkim uzrocima čiji se simptomi ispoljavaju na organima i menjaju njihovu funkciju.
Kad je prisutan produženi stres, endokrini i nervni sistem su dugo izloženi pojačanoj funkciji te tako nastaju poremećaji u organizmu.

Da li znate da su brojne kožne bolesti ( akne, urtikarija, neurodermitis, angioneurotski edem ), bolesti organa za varenje ( čir zeluca i dvanaestopalačnog creva, ulcerozni colitis, Chronova bolest, spazam između mišića jednjaka želuca ili želuca i tankog creva…) , bronhijalna astma, bolesti srca i krvnih sudova (visok krvni pritisak, angina pectoris, infarkt…), šećerna bolest, pojačana funkcija štitne žlezde, reumatske bolesti, alergijske reakcije, tumori i brojne druge bolesti, psihosomatske?

„Manje je bitno pitanje primarnog uticaja duše na telo ili tela na dušu, bitnije je odgonetnuti šta telo hoće da nam kaže kada je bolesno.“
Prof.dr sci.med. Vladeta Jerotić

U uslovima savremenog života sa puno stresa, opterećenost zdravstvenog sistema je velika a lekari nemaju dovoljno vremena da se posvete razgovoru sa pacijentom jer su pretpani administrativnim obavezama.

Sem propisane terapije, pacijentu je potrebno pojasniti preporuke u vezi fizičke aktivnosti, ishrane, uvođenja novih zdravstvenih navika. U klasičnoj medicini, fokus je na telesnom aspektu bolesti. Međutim, zdravstveni kouč polazi od činjenice da um i telo čine jedinstvenu celinu, te imaju tzv. holistički pristup zdravlju. Oni se bave i emotivnim stanjem pacijenta, te mu pružaju topline, podršku, adekvatno komuniciraju sa njim i empatični su.

Zdravstveni koučevi imaju znanja i iskustva da, sagledavanjem čoveka kao jedinstvene celine, uvidom u emotivno stanje i sklop ličnosti pacijenta, njegovu percepciju i dosadašnja životna iskustva, razreše problematiku oboljenja na nivou uzroka.

Naravno, najbolje je izabrati terapeuta koji je po formalnom obrazovanju lekar, eventualno psiholog.

Zdravstveni koučing uspešno rešava

 • Menadžersku bolest
 • Burn out
 • Probleme u ishrani ( anoreksija, bulimija, gojaznost )
 • Bolna stanja
 • Poremećaj balansa hormona
 • Uklanjanju stresa
 • Anksioznost
 • Poremećaje spavanja

Koje su konkretne koristi od zdravstvenog koučinga?

 • Otkrivanje i eliminacija psihosomatskih uzroka bolesti i simptoma
 • Stabilizacija spavanja, emocija, motivacije, hormona
 • Definisanje najbolje terapije
 • Uspostavljanje balansa i zdravlja

Besplatnu konsultaciju ili sesiju možete zakazati putem telefona ili prijavom preko sajta.

Ukoliko klijent otkazuje sesiju, to mora da uradi najmanje 24 h uoči zakazanog termina. Ukoliko otkaže sesiju kasnije tj. u roku kraćem od 24h, dužan je da plati sesiju. Sesija se plaća unapred.

Izaberi svoj termin

Zakažite sesiju sa mnom​

Svoju koučing sesiju možete zakazati tako što ćete klikom na link "PRIJAVI SE" popuniti upit, a ja ću Vas kontaktirati da izaberemo termin koji Vama najviše odgovara.