Zdravlje

Detoksikacija organizma kao osnov zdravlja

Detoksikacija organizma kao pristup zdravlju

Danima se budim umorna, bezvoljna i sa manjkom energije. Kad ustanem, obavezno se pogledam u ogledalu jer mi je važno da vidim u kom je stanju moja koža. Koža je pokazatelj događaja koji se zbivaju u unutrašnjosti organizma.

Koncentracija mi je slaba i ne stižem da uradim ni deo planiranog sa spiska obaveza. Simptomi su neodređeni a u suštini sam zdrava, tako bar kaže zvanična medicina i moji laboratorijski nalazi.

Uzimam papir i olovku i pišem. Namera mi je da eliminišem faktore rizika odn. nađem mogući uzrok mog stanja.

Spavam dovoljno, radim ono što je neophodno. Kakvu hranu jedem ? Pijem li dovoljno tečnosti? Da li se dovoljno krećem ? Šta mogu da uradim sada i šta mi je zaista važno?

Važno mi je na prvom mestu da budem zdrava, da se dobro osećam i da stavim u pogon sve svoje resurse da moji potencijali ne bi bili samo potencijali na papiru, bez realizacije.

Odlučujem da uradim detoksikaciju organizma. Puno se otrova nakupilo iz hrane, zatim kao posledica stresa, onda otrova iz vazduha. Bili su i praznici u kojima se unosilo više hrane, pre svega, masnije, a i slatkiša.

Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tela. U procesu detoksikacije važi pravilo – mora se sprovoditi postepeno i uz savete lekara i /ili nutricioniste.

Kod pojedinih kategorija pacijenata treba biti oprazan (osobe sa anemijom, osobe sa poremećajima u ishrani, dijabetičari, osobe sa bolestima bubrega, štitne žlezde, autoimunim bolestima, rakom, terminalnim bolestima, određenim genetskim bolestima i drugim hroničnim stanjima ne bi trebali započinjati detoksikacijsku dijetu ili bi to trebalo raditi uz povećani stručni nadzor). a kod nekih kategorija (trudnice, doljinje, deca) detoksikacija nije dozvoljena.

Otrovi mogu poticati od normalnih procesa koji se u našem telu odvijaju u toku procesa razradnje hrane, poput amonijaka proizvedenog  tokom razgradnje proteina, ili od udisanja ili unosa hemikalija poput pesticida, sredstava za čišćenje, aditiva iz hrane, lekova, zagađenja, dima cigarete i teških metala poput olova.

Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje telesnog tkiva) se u procesu detoksikacije hemijski pretvaraju u manje štetne materije koje se potom izlučuju.

U proces detoksikacije u organizmu uključeni su bubrezi, jetra, creva I koža.

Pristalica sam prirodnih režima i prirodnih preparata koji mogu pospešiti detoksikaciju.

Plan detoksikacije

Planovi detoksikacije mogu uključivati specijalnu dijetalnu ishranu, biljke i suplemente, hidroterapiju, vežbe, tehnike disanja i/ili terapije u sauni.

Kako biste za početak smanjili nivo toksina u vašem organizmu, prva i bitna stvar jeste da izbacite iz jelovnika brzu hranu punu ugljenih hidrata, gazirana pića, testeninu sačinjenu od belog brašna i sve namirnice koje sadrže veštačke dodatke. Pored toga, ne smete konzumirati alkohol, kafu i cigarete.

Deset najboljih čistača organizma su: šargarepa, grejpfrut, brokoli, cikorija, grašak i soja, čaj (zeleni, kamilica, žalfija i kopriva).

Smanjite količinu soli kao i količinu bilo kojeg drugog slanog začina. Umesto obične kuhinjske soli u redovnu ishranu ubacite himalajsku so, koja je zbog jako velikog broja minerala proglašena najzdravijom soli na svetu. Takođe, poželjno je da smanjite količinu ulja, i da umesto suncokretovog upotrebljavate maslinovo ulje.

Beli šećer je namirnica koja slabi varenje i imunološki sistem, krade vitamin B, kalcijum i gvožđe iz krvi zbog čega postajemo nervozni, preterano osetljivi i eksplozivni. Zato je najbolje da se on smanji ili potpuno izbaci iz ishrane.

Ja sam u svoj režim ishrane ubacila samo tri sastojka u formi začina – maslinovo ulje, himalajsku so i sok od sveže ceđenog limuna.

Dijetalna ishrana ima tri principa:

Prvi  – Prednost se daje hrani koja podstiče lučenje mokraće, dakle mnogo svežeg voća i povrća. Važno je da se jedu supe i pije dnevno do tri litra vode. Treba piti i zeleni čaj, čajeve od maslačka ili koprive jer deluju diuretički, odnosno podstiču rad bubrega i tako čiste organizam.

Drugi –  koristi se hrana koja pročišćava jetru. Gorko lisnato povrće (radič, cikorija i rukola) podstiče oslobađanje jetre i žuči nagomilanih masnoća.

Treći– Jede se hrana bogata vlaknima jer vlakna pomažu da se očiste creva.

Postoje i neki kontroverzniji programi detoksikacije koji uključuju na pr. klistiranje ili čišćenje kolona (tzv. Hidrokolon terapija). Neke detoksikacijske dijete su usmerene na konkretne organe poput jetre, bubrega, limfnog sistema, pluća.

Moj izbor su preparati prirodnog porekla kombinovani sa svežim voćem i povrćem koje je, po mogućstvu, organskog porekla.

Počela sam da se krećem više i nema više izgovora da je napolju hladno. Povećano kretanje pospešuje znojenje, koje , takođe, predstavlja značajan vid detoksikacije. Meditacija i slušanje lagane, opuštajuće muzike smanjuju nivo stresa. Zato sam ih uvrstila u svoju dnevnu rutinu. Inače, stres i jeste glavni uzročnik stvaranja toksina, pa se zato u procesu očuvanja i unapređenja zdravlja podrazumeva kao obavezno uvođenje programa relaksacije.

Inače, već godinama ne držim nikakve dijete. Mogu jedino da izaberem da vodim računa o kombinovanju namirnica i uživam u sjajnim smutijima na bazi proteina biljnog porekla i svežem voću i povrću. Oni, zaista, imaju blagotvorni učinak na telo, osvežavaju, zasićuju, hidriraju ceo organizam, puni su minerala i vitamina i doprinose osećaju priliva energije. Kad popijem ovakav napitak, osećam se sveže, lako se vari, ne zamara moje organe za varenje, bolje se koncentišem i puna sam energije. Tako izvršavam svoje svakodnevne obaveze mnogo lakše i osećam se mnogo prijatnije i rasterećenije.

Osećam potrebu da udahnem svež vazduh. Znam da na zagađenje u vazduhu grada u kome živim ne mogu da utičem. Zato biram da vazduh u mom domu bude čist- redovno čistim i provetravam, nabavila sam dejonizator vazduha i pušenje od strane gostiju svedeno je na najmanju meru jer sam obezbedila zastakljenu terasu za pušače za posete u zimskim uslovima. Rado bar jednom mesečno odem van grada gde je vazduh mnogo boljeg kvaliteta.

Pijem puno vode. Voda je značajna ne samo za detokiskaciju, već i za hidrataciju celog tela.  Najveći procenat našeg tela čini voda (oko 70%kod odraslih) pa telu treba obezbediti očuvanje prirodnog balansa kako vode tako i hranjljivih materija. Ne upotrebljavam gazirana pića ni energetske napitke.

Nabavila sam lampu na bazi himalajske soli koja povećava neutralizaciju štetnog elektomagnetog zračenja. Od kada sam shvatila blagodeti zelenih biljaka u pročišćavanju vazduha, nabavila sam biljke iz grupe dracena. Sada su mi najdraži kućni ljubimci nekoliko saksija sa dracenama i drvom života i u njima potpuno uživam.

Planiram da se, sa prvim zracima sunca i poboljšanjem vremena, posvetim radu u bašti. Sem što oslobađa viška elektomagnetnog zračenja, viška energije i stresa, rad sa zemljom i biljkama pospešuje stvaranje serotonina, hormona sreće ! Ne zaboravite da je stres glavni pokretač stvaranja toksina i okidač za početak bolesti !

Mycobacterium vaccae je bakterija koju nalazimo u tlu i koju ljudi gutaju ili udišu kada provode vreme u prirodi. Za ovu bakteriju je utvđeno da ima učinke na neurone koje pružaju lekovi poput Prozaca. Može podstaći proizvodnju serotonina, poboljšava kognitivne funkcije, ima uticaj na Crohnovu bolest, čak i na reumatoidni artritis. Stoga, potpuno razumem moju majku koja je u stanju da sate provede u bašti u uzgajanju cveća, dođe puna pozitivne energije i neumorno se vraća svom cveću svakoga dana kad god to vremenski uslovi dozvoljavaju.

U svom pokušaju uspostavljanja balansa smatram da je neophodno učiti od prirode i biti joj što bliži i težiti jedinstvu i zdravlju kako tela tako i uma.