Zdravlje

Zašto ste umorni ? Možda postoji skriveni uzrok?

Zašto ste umorni? Šta može stajati iza umora?

Nekad se prosto desi da naiđete na odgovore za koje niste ni znali da su vam potrebni i niste ih ni tražili. Splet okolnosti vas dovede na prava vrata!

To se upravo nedavno desilo i meni. Simptomi su bili tu a ja sam ih trpala u kategoriju „umor od posla i previše obaveza“. Simptomima sam doprinela i ja svojim neodgovornim ponašanjem prema svom telu kome nisam dala dovoljno sna i odmora. Na rang listi prioriteta ispred fizičkog zravlja imala sam druge stvari – posao, pomoć drugima, pa opet posao…

Danima sam se osećala loše ali su simpomi mnogobrojni i ne baš jasno određeni. Malaksala sam i umorna, brzo se zamaram, imam neprekidne bolove u mišićima listova za koje imam utisak kao da istežem mišiće. Bolovi na pripojima ligamenata na čašicu zglobova kolena su stalni i locirani u istim tačkama. Tako dolazim do pojma fibromijalgija. Mišići su ukočeni, pogotovu u ramenom pojasu i moram da idem na masažu leđa.

Imam blagi disbalans hormona i PMS sindrom.

Često menjam raspoloženje, ponekad se javi nervoza  a nekada depresija. Koncentracija mi je slaba, često gubim fokus.

Loše spavam i budim se umorna.

Odgovor sam dobila kada sam krenula na poslovni sastanak u ordinaciju profesora imunologije  koji je bio i moj profesor kad sam bila student. Slušala sam isposvesti njegovih pacijenata i prepoznala sebe.

Simptomi su bili tu, i pripadali su „sindromu propustljivih creva“. Ovom sam sindromu doprinela donekle ishranom, mada sam vodila računa o ishrani, a više hroničnim stresom. Sa stresom sam „izlazila na kraj“ vežbama disanja, što mi je, donekle, polazilo za rukom.

I sada se opet vraćam na priču o imunitetu.

Znate li šta je najvažniji organ odbrane našeg organizma ? Naša creva i njihova flora, mikrobi koji u njima žive a zovu se mikrobiom.

Sluzokoža creva je prvi mehanizam odbrane našeg imunog sistema.

Ovaj tok procesa može dovesti do toga da telo počne da napada svoje organe – to znači niz mogućih autoimunih bolesti kao što su hronični zamor, MS, IBS, ulcerativni kolitis, i fibromijalgija.

Tada će telo početi da proizvodi antitela koja se bore protiv ovih stranih tela (koja u stvari mogu biti proteini kao što su kazein iz mleka, ili drugi proteini u orašastim plodovima, žitaricama, ili jaja). Čak i supstance koje se uobičajeno nalaze u hrani poput fenola i glicerina sada mogu da izazovu imuni odgovor.

Ako imate osetljivost na više od deset različitih namirnica, vi verovatno imate “sindrom propusnih creva” (leaky gut). Bilo koja nesvarena hrana koja se apsorbuje u krvotok izaziva reakciju  imunog sistema, što dovodi do intolerancije na hranu. Kada imate «liki gat» stanje, oštećeni mikrovili duž sluzokože creva ne mogu da proizvode digestivne enzime koji su potrebni da se hrana pravilno vari. To stanje dozvoljava molekulima hrane da odu u krvotok bez da je organizam u potpunosti snabdeven  hranljivim materijama koje su potrebne telu . Tada se javlja deficit vitamina i  minerala.

Šta uzrokuje pojavu ovog sindroma ?

 • Ishrana: Konzumiranje velike količine rafiniranih šećera, prerađene hrane, konzervanasa, prerađenih brašna i aroma. Toksična i inflamatorna hrana: alkohol, mleko, gluten, žitarice (pšenica), leguminoze, GMO, šećer.
 • Hronični stres: Hronični stres skoro uvek dovodi do oslabljenog imunog sistema. Oslabljen imuni sistem ne može da izdrži da radi normalno posao i biva preplavljen patogenima veoma brzo. To povećava ukupnu upalu creva i dovodi do povećane propustljivosti sluzokože creva.
 • Upala.
 • Gljivice: Gljivice se normalno nalaze u crevnoj flori, ali kada počnu da se previše razmnožavaju i dođe do mutacije u multi-celijske gljivice (najčešće Kandida
 • Nedostatak cinka: Cink je kritičan faktor za održavanje jake sluzokože creva
 • Crevne infekcije: SIBO, paraziti, candida
 • Lekovi: antibiotici, NSAIDS (aspirin, brufen), kontraceptivne pilule, steroidi (pronizon), antacidi (kontrolok, ranisan)
 • Hemioterapija
 • Zračna terapija
 • Veći hirurški zahvati
 • Mikotoksini (toksična buđ)

Dobra vest u celoj priči je – ima leka za ovaj sindrom !

 

Kako se leči sindrom propustljivih creva, pročitajte u sledećem članku: https://drtatjanaristic.com/kako-leciti-sindrom-propustljivih-creva-ima-li-leka/