Zdravlje

Zdravi i spremni za nova znanja uz vitamine B kompleksa

Vitamini B kompleksa za bolje zdravlje dece

 

Šta je kompleks B vitamina ?

Familija B vitamina sačinjena je od osam članova. Imena su dobijali hronološki, redom kojim su otkriveni, pa prvi ima oznaku B1, a zatim slede B2, B3 itd.

U kompleks B vitamina spadaju :

 • Vitamin B1 (Tiamin),
 • Vitamin B2 (Riboflavin),
 • Vitamin B3 (Niacin)
 • Vitamin B5 (Pantotenska kiselina),
 • Vitamin B6 (Piridoksin)
 • Vitamin B7 (Biotin)
 • Vitamin B9 (Folna kiselina)
 • Vitamin B12 (Cijanokobalamin)

Važno je istaći da svih osam vitamina deluje kao jedna funkcionalna celina, zbog čega je od velikog značaja održavanje njihovog optimalnog odnosa u organizmu.

 

Kada sam se odlučila pozabaviti kompleksom vitamina B, na to me podstakla moja prijateljica koja je tražila savet za kosu koja je opadala i gubila sjaj  i  kožu koja je počela da se peruta.  Preporučila sam joj unos vitamina B u formi nutritivnog dodatka Forever Daily i njeno se stanje vrlo brzo značajno popravilo. Već posle par dana primetile smo poboljšanja u kvalitetu i izgledu kože i kose a za mesec dana upotrebe  njena koža i kosa povratile su pređašnji izgled i sjaj.

Moja sestra odlučila se za treću trudnoću a znajući kao lekar iz iskustva (bavim se diajgnostikom rizika urođenih sindroma kod nerođenih beba) koliko je bitno unositi folnu kiselinu za razvoj mozga i neuralne cevi  i vitamin B12 za formiranje crvenih krvnih zrnaca, odmah sam joj preporučila odličnu jedinstvenu formulu Forever B12 plus folna kiselina.

Uloga vitamina B kompleksa

 

Vitamin B1 odgovoran je za pretvaranje šećera u energiju. Takođe, štiti nervni sistem, pogotovu dece. Značajan je za prenos informacija od mozga do drugih organa.

Vitamin B6 odgovoran je za rad kardiovaskularnog i nervnog sistema, dobro varenje, razvoj imuniteta i pravilan san.

Vitamin B7 ili biotin značajan je za metabolizam ugljenih hidrata i masti, umiruje nervni sistem, reguliše nivo insulina, rast kose i noktiju.

Za dobru krvnu sliku, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i nerve najvažniji je B12. Kod njegovo nedostatka javlja se anemija, bolovi u mišićima i usporen rast kod dece, smanjenje apetita te gubitak memorije, konfuzija, depresija, umor i iscrpljenost. . Terapija ovim vitaminom uspešno se korsti kod lečenja steriliteta, a vitamin B12 + vitamin C važi za jednu od antikancerogenih kombinacija.

Folna kiselina (B9) omogučava razvoj deteta još u periodu embriona, pogotovu razvoj nervnog sistema te sprečava problem poznat kao defekt neuralne tube i mentalne bolesti

Povećane potrebe za vitaminima B grupe imaju, između ostalog, osobe sa anemijom, osobe na dijetama ili sa problemima sa kosom ili kožom, kao i rekonvalescenti, osobe koje konzumiraju alkohol, žene koje uzimaju kontraceptive, osobe na produženoj terapiji antibioticima, trudnice, deca i starije osobe.

Vitamini B kompleksa u ishrani

Zbog svoje hidrosolubilnosti (rastvorljivosti u vodi), naše telo ih ne može skladištiti, a ni sintetisati, što ih čini esencijalnim nutrijentima, koji se svakodnevno moraju unositi u organizam pravilno izbalansiranom ishranomdijetetskim suplementima.

Najbolji prirodni izvori vitamina B kompleksa su:

 • pekarski kvasac,
 • jetra,
 • cela zrna žitarica,
 • pirinač
 • orašasti plodovi,
 • mleko,
 • jaja,
 • meso,
 • riba,
 • voće,
 • lisnato zeleno povrće

Značaj balansa vitamina B kompleksa tokom života

Vitamini B kompleksa neophodni su čitavog našeg života – od samog začetka i razvoja ploda, preko odrastanja i šlolskog doba do zrelog doba punog obaveza, velikoj izloženosti stresu, pogotovu u savremenim uslovima života,  pa sve do trećeg doba i starije populacije.

 

 

Za bolje pamćenje – postoje brojni dokazi koji podupiru tezu da je adekvatan status vitamina B vrlo važan za razvoj i očuvanje mentalne funkcije čoveka. Studije su pokazale da vitamini B6, B12 i folna kiselina mogu smanjiti opasnost od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti. Isti ti vitamini igraju važnu ulogu u sintezi neurotransmitera važnih za kognitivne i ostale funkcije mozga. Nažalost, nedostatak ovih vitamina, koji je moguće nadoknaditi njihovim adekvatnim unosom, uočen je upravo kod osoba koje su najugroženija skupina za gubitak pamćenja, a to su osobe treće dobi.

Manje je poznato da nedostatak vitamina B,6 B12  fi olne kiseline dovodi do povišenog  nivoa aminokiseline homocisteina, za koju se pokazalo da je značajan faktor za razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Pomoć pri predmenstrualnom sindromu (PMS) –  zanimljivo je da visoke doze vitamina B6, kakve nalazimo u dodacima ishrani, mogu takođe povoljno delovati, i to pogotovu na problem zadržavanja vode.Vitamin B6 poboljšava protok krvi kroz ženske polne organe te pomaže u regulaciji nivoa estrogena, a studije ukazuju i na smanjenje depresije koja je rezultat PMS-a.

Vitamini B kompleksa značajni su i za proizvodnju serotonina koji doprinosi osećaju sreće !

S obzirom na značaj vitamina B kompleksa, želim da Vam skrenem pažnju kako na izbalansiranu ishranu, tako i na unos kroz nutritivne suplemente.  Nemojte brinuti da čete preterati sa unosom ukoliko ih unosite putem suplemenata, uzimajte ih slobodno u formi suplemenata !

Za decu predlažem unos vitamina B kompleksa u formi Forever Kids-a, za trudnice i osobe sa povećanom potrebama Forever B12 plus folna kiselina a za ostale Forever Daily.