Imunitet, Zdravlje

Probiotici i imunitet dece

Uticaj probiotika na imunitet dece

imunitet dece
Uticaj probiotika na zdravlje dece predstavlja sve više predmet interesovanja naučnika širom sveta.

Šta su probiotici, prebiotici i simbiotici ?

U organizmu svakog deteta (kao i kod odraslog)  postoje bakterije koje nisu prouzrokovači bolesti  već “žive u miru i harmoniji” sa našim telom. Neke od njih imaju važne korisne funkcije u organizmu, a najviše tih dobrih bakterija živi u crevima (pretežno u debelom crevu).

Ove bakterije se jednim imenom nazivaju crevna flora, a imaju brojne korisne uloge: od pomaganja u varenju hrane, preko održavanja “reda” među mikroorganizmima u crevima, a imaju važno mesto u jačanju otpornosti detetovog organizma prema infekcijama.
imunitet dece
Probiotici su  žive, nepatogene bakterije, koje kada se unesu u organizam, pozitivno utiču na zdravlje deteta.

O probioticima se, sa pravom, mnogo priča i mnogo se zna – to su one korisne bakterije koje imaju mnogo povoljnih efekata na zdravlje decei odraslih što je potvrđeno brojnim medicinskim istraživanjima.

Prebiotici su nesvarljivi sastojci hrane koji pomažu probiotskim bakterijama da se razmnožavaju i tako bolje “obave posao”. To su obično šećeri (oligo saharidi ili polisaharidi) koji stižu u debelo crevo gde se nalazi većina dobrih bakterija i tamo im “pojačavaju” korisne efekte na zdravlje dece.

Kada u jednom preparatu imate PRObiotik i PREbiotik zajedno, e to se naziva SIMbiotik.

Tako se u organizam unesu i probiotik i prebiotik odjednom ostvarujući simbiozu u svom delovanju, te se tako pojačava efekat “dobrih” bakterija.

Kako probiotici odn. simbiotici utiču na zdravlje deteta ?

Beba, još dok je u maminom trbuhu, od majke dobija zaštitna antitela.  Ovi borci protiv mikroorganizama stižu iz majčinog krvotoka, preko posteljice, u bebin organizam pre rođenja. Broj ovih antitela polako opada posle porođaja, tako da između trećeg i šestog meseca nastaje “protektivna rupa” u bebinom imunološkom sistemu. Zato je važno da beba pojača sopstveni imunitet, a tu mu  opet pomaže majka svojim mlekom. Mamimo mleko je najjači stimulator bebinog imuniteta.

Manja učestalost infekcija i smetnji u digestivnom sistemu dojene dece delimično može biti objašnjena razlikama u mikroflori dojene dece i dece hranjene visokoadaptiranim mlekom („mlekom iz apoteke“).

Saznanja prema kojima bifidobakterije i laktobacili u crevima štite od potencijalno patogenih mikroorganizama i tako deluju kao deo crevne obrambene barijere, pridonele su inicijativi za uključivanje probiotika u mleka za odojčad  i njihovu primenu kao dodatak ishrani u najranijoj dobi.

Specifične bifidobakterije i laktobacili, primenjeni peroralno, uspešno nastanjuju digestivni sistem odojčadi i male dece. U nekim slučajevima, broj bifidobakterija može doseći vrijednosti slične onima kod dojene dece.

Davanje suplemenata bifidobakterijama kod prevremeno rođene dece takođe povoljno modifikuje crevnu mikrofloru odojčadi.

Takođe, preporučuje se primena probiotika kod alergijskih bolesti dece  i kao pomoć kod kolika – grčeva kod beba.

imunitet dece

Kakav je učinak davanja probiotika kod dece predškolskog uzrasta ?

Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripa i prehlade kod predškolske dece, ispostavilo se kako svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimsko doba može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj.

Spomenuta studija testirala je utjecaj dve vrste bakterija, Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa, a autori zaključuju da najveći uticaj na odbranu od gripa i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotička soja.

Klinička istraživanja, nedvosmisleno, potvđuju efekat probiotika na učestalost viroza.

probiotici

Internacionalna grupa lekara iz Italije i Francuske je proučila efekat simbiotika (Lactobacilus helveticus Rosell-52, Bifidobacterium infantis Rosell-33, Bifidobacterium bifidus Rosell-71 i fruktooligosaharida) na sposobnost dece da se bore sa infekcijama (pre svega virusnim) koje se javljaju u hladnim danima. Odabrana su deca uzrasta od tri do sedam godina, koja su prethodne zime imala najmanje tri puta neku od infekcija – uha, grla, nosa (ORL infekcije) ili respiratornu infekciju ili gastrointestinalne infekcije. Jedna grupa dece je dobijala simbiotik a druga grupa placebo.

Roditelji su pratili simptome i znake neke od infekcija, a lekari su ih proveravali i evidentirali. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da deca koja su dobijala simbiotik ređe oboljevala od vršnjaka koji su dobijali placebo – rizik od infekcija je manji za 25%.

Preporuka za ređe oboljevanje dece i bolji imunitet je tromesečno uzimanje simbiotika!

Pročitajte srodne članke: Probiotici i imunitet

U kakvoj su vezi probiotici i zdravo mršavljenje?

Probiotik – Forever Active Probiotic- i njegov uticaj na zdravlje

Probiotici, lepota i zdravlje

Za više informacija i stručne savete i preporuke možete me kontaktirati ovde.

ili direktno na mail ristictatjana@gmail.com i tel. +381 641981563 ukoliko želite da poručite ove proizvode pojedinačno !